עסקים מחפשים תמיד דרכים להקל על עצמם, כספית ובכלל. הדבר מובן לאור העומס הרב שכרוך בניהול עסק. זאת, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בתהליכי מחקר ופיתוח, שכרוכים בהוצאות בלבד. הרי עדיין לא מדובר במוצר או בשירות שמניבים ליזמים הכנסה. אחד הכיוונים הידועים להקלה כספית הוא מתן הטבות מס למיניהן. כיצד אפשרות זו מתחברת לפעילויות מחקר ופיתוח? באילו אופנים רשות החדשנות מסייעת בכך? ומה כדאי לכם לדעת בכלל על רשות מעניינת זו, במיוחד אם אתם עוסקים במחקר ופיתוח?
להקל ולעודד
אם חברתכם עוסקת במחקר ופיתוח, סביר שאתם מוציאים על פעילות זו סכומים לא מבוטלים. גם מיסים הם כמובן נטל לא זניח על עסקים. מיסים הם למעשה תחום די מורכב, שבו יש פרטים רבים לדעת ומגוון שיקולים, אשר עשויים להקל בדרכים שונות. באמצעות קבלת הקלות במס הכנסה, ניתן להשאיר יותר מההכנסות שלכם אצלכם ולהיות בשורה התחתונה רווחיים יותר. ואם ניתן לקבל הקלות מס שונות סביב פעילות המחקר והפיתוח, אז מדוע לא? רשות החדשנות מסייעת בכך, כחלק מהסיוע והעידוד שהיא מספקת, ליוזמות חדשנות מקומית.
יחידות התמריצים והקניין הרוחני ברשות החדשנות
יש לרשות החדשנות יחידות, אשר אחראיות על מתן אישורים שונים לחברות הנתמכות על ידי הרשות וגם לכאלה שאינן נתמכות אבל עוסקות במחקר ופיתוח ישראל. האישורים כוללים אישורים לחברות מו"פ לשם קבלת תמריצים ממשלתיים והטבות שונות. למשל הקלות במס הכנסה לפי פקודת מס הכנסה, הטבות מס לפי "חוק האנג'לים" או הקלות לפי החוק לעידוד השקעות הון. כך גם לגבי אישורים יותר יוצאי דופן, כגון אישור לקבלת מענקים מ"הרשות לפיתוח ירושלים" או אישורים להנפקה בבורסה לניירות ערך.
כמה דוגמאות מעשיות
הטבות המס מתבטאות בין השאר, בצורות הבאות:
- בקשה להכרה במו"פ לפי סעיף 20א לפקודת מס הכנסה – כדוגמה בולטתלהטבות המס, בואו נראה מה ההשלכות של סעיף 20 א בפקודת מס הכנסה. סעיף זה, מאפשר לנכות מההכנסה השוטפת של העסק הוצאות מחקר ופיתוח (לשנה בה הן שולמו). סכום ההוצאות שמאושר, לא יכלול סכומי מענקים מהמדינה, אשר יופחתו מההוצאות המוכרות. הוא גם לא יכלול הוצאות פחת בגין נכסים.
- חברות עתירת מו"פ – חברות שמוגדרות כחברות עתירות מו"פ בפקודת מס הכנסה (סעיפים 103 ו-104) ובתקנות מס הכנסה עשויות להיות זכאיות להטבות בעסקאות הקצאת זכויות למשקיעים.
- חברה שמבצעת מו"פ עבור חברה בינלאומית – גם חברה שתקבל אישור מהרשות שהיא מבצעת מו"פ עבור תושב חוץ, עשויה לקבל הטבות מס.
עוד על הרשות
למי שעדיין לא מכיר את הרשות לחדשנות, אלה כמה מילות רקע והסבר: הרשות לחדשנות הוקמה בשנת 1965, בתור לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר. משימתה הכללית, היא לסייע לקידום חדשנות במדינת ישראל. זאת, לאור חשיבותה הגדולה של החדשנות, לקידום המשק המקומי ולצמיחה. לכאורה הגדרה רחבה מאוד, אך היא מתבטאת במגוון היבטים מעשיים מאוד. מדובר בחדשנות טכנולוגית, אך לא בהכרח בעולמות ההייטק. הרשות מסייעת כספית במענקים וגם במעבדות מחקר וחממות טכנולוגיות. מלבד הטבות המס שהזכרנו, היבט בסיסי יותר בפעילות הרשות הוא מתן מענקים ליזמים שפונים אליה ובקשותיהם לסיוע מתקבלות. כמובן, המטרה היא שסיוע כספי זה יתבטא בהמשך במוצר או שירות טכנולוגי בשל, מניב רווחים. במידה ומגיעים למטרה זו, היזמים מחזירים לרשות תמלוגים מרווחיהם. התמלוגים מופנים להשקעה ביוזמות נוספות וכן הלאה.
לסיכום
אל תפספסו את ההזדמנות! אם אתם עוסקים במחקר ופיתוח וזכאים להטבות אלה, כדאי לנצל אותן בזמן.