למה חשוב לתמוך בעסקים ישראליים בזמן מלחמה?

צרכנות היא דבר שגרתי שכולנו עושים בתדירות מאוד גבוהה, אפילו בלי לייחס לכך הרבה חשיבות. אנו קונים מוצרים ושירותים מגוונים, לעתים קרובות מבלי לקחת בחשבון שיקולים אידאולוגיים, אך שגרה זו מתערערת ומשתנה כשהמדינה נמצאת במצב של מלחמה. מלחמות משנות במהירות תחומים שונים, וכך גם תחומי העסקים והצרכנות. מה זה אומר לגבי עסקים ישראליים וכיצד נוכל לסייע להם במידת הצורך? לפניכם כמה תובנות מהשטח.

על משברים ועסקים

משברים ועסקים הם שני דברים שהולכים ביחד מאז ומתמיד. במצב תקין של הדברים, עם ניהול חכם וסביבה יציבה יחסית, מדובר במשברים קטנים וסבירים שניתן אפילו לצאת מהם יותר חזקים, מנוסים וחכמים. לעומת זאת, במצבי חירום כמו מלחמה הסיפור שונה לחלוטין ולפעמים מאתגר מאוד. במקרים כאלה רואים לא פעם יוזמות סיוע מיוחדות, הן מצד המדינה והן ישירות מהאזרחים, ואחת מדרכי הסיוע הנפוצות ביותר היא תחום המשלוחים. כך לדוגמה, הזמנת משלוח פירות וירקות ממשק מלר, אשר מספק מוצרי מזון שהם 100% של חקלאים ישראלים, תורמת לכלכלה ולמדינה מסיבות שונות. הזמנות דרך האינטרנט הן כמובן לא דבר חדש, אך במצבי משבר לאומיים רואים שימוש גובר בהן. במצבים כאלה כדאי לנסות להסתכל על הדברים בצורה קצת אחרת ולפעול בזריזות באופן שונה, שמתאים לנסיבות.

המיוחד במצבי לחימה

כאשר המדינה והמשק עוברים תקופת חירום כזו או אחרת, עסקים רבים נכנסים למשברים חמורים, וזאת בגלל כמה סיבות. למשל:

  • אלמנט ההפתעה: הכניסה למלחמה מתרחשת בהרבה מהמקרים במפתיע ועסקים לא ערוכים לכך טוב מספיק.
  • אי הוודאות: לא קל לתכנן קדימה כאשר לא יודעים כמה זמן המשבר המדיני יימשך.
  • רוחב המשבר: במשבר עסקי רגיל עשויה להיות פגיעה באלמנט אחד מרכזי של פעילות העסק, למשל כשיש שריפה באחד הסניפים. לעומת זאת, במצבי מלחמה הנזק הוא רחב ומתבטא באופנים רבים במקביל. המתקפות על המדינה דוחפות אנשים לצמצם יציאה לרחוב ולחנויות ולצמצם הוצאות, ובמקביל גיוס מילואים עלול לצמצם את כוח האדם בעסקים באופן ניכר. בשורה התחתונה, שילוב גורמים כאלה מסבך את התנהלות העסק במיוחד.

 

 

מסייעים לחקלאות המקומית

אחת הפגיעות בכלכלה ובמשק הישראליים באים לידי ביטוי בחקלאות המקומית, שסובלת במיוחד ממצבי מלחמה ומשבר. זהו עולם עסקי שגם בשגרה עשוי להיות מאתגר מבחינת ניהול פיננסי, תכנון לעתיד והתמודדות עם משברים, ובזמן מלחמה כל האתגרים מתגברים. אם צריך למשל לקטוף פרי מסוים בתקופה קצרה, בהרבה מהמקרים אין יכולת תמרון או אפשרויות חלופיות, מה שאומר שאם לא קוטפים בזמן – הפרי ילך לפח. יבול חקלאי ניתן להזמין מרחוק, אבל לא לגדל מרחוק, ולזה תוסיפו את העובדה שאזורי החקלאות עצמם חשופים בהרבה מהמקרים להפגזות ולנפילות של טילים. אם חייבים לפנות את המקום בגלל מלחמה, אפילו לזמן קצר, הדבר עלול לפגוע בטיפול בשדות ולגרום להם נזק כלכלי בלתי הפיך. במצב כזה, כאשר הצרכן הממוצע רוכש מוצרי מזון חקלאיים, שווה להקדיש תשומת לב למקור היבול ולבדוק האם מדובר בתוצרת ישראלית, ויותר מזה – מאיזה אזור בארץ המוצרים מגיעים.

מדוע זה חשוב?

סיוע לחקלאים מתוך מודעות לצורך לתמוך בעסקי חקלאות מקומיים בזמני משבר, פירושו:

  • לעזור לעסקים להחזיק מעמד: מאחורי כל עסק עומדים בני אדם. לפעמים מדובר במשפחות שלמות שבבעלותן העסק, כמו גם שכירים שעובדים בו ועסקים אחרים שמספקים לו שירותים שונים.
  • לסייע לכלכלה המקומית: עסקים יציבים תורמים לכלכלה מקומית יציבה. מלחמות ומשברים פוגעים בכלכלה המקומית ומשרד האוצר מנסה למתן את הפגיעה ולבלום אותה, והתמיכה בחקלאות מקומית עוזרת לייצב חזרה את הכלכלה.
  • לסייע לעצמכם: כלכלה יציבה פירושה מדינה יציבה. שני אלה בוודאי נוגעים לכל אזרח במדינת ישראל.

לסיכום

כל אחד תורם את חלקו הצנוע למאמץ המלחמתי, ואחת האפשרויות הפשוטות ביותר הן פשוט לתמוך בעסקים ישראליים בכלל ובחקלאות ישראלית בפרט. לא רק שתקבלו פירות וירקות טעימים וטריים ברמה גבוהה, גם תוכלו לדעת שעשיתם מעשה טוב שתורם לקרקע שעליה כולנו חיים. האם לא תעשו זאת?

שאלות בנושא למה חשוב לתמוך בעסקים ישראליים בזמן מלחמה?

למידע נוסף על למה חשוב לתמוך בעסקים ישראליים בזמן מלחמה?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות