מהו המגזר השלישי בישראל?

המגזר השלישי בישראל, הוא אחד מבין מגזרי הפעילויות השונים, והוא נבדל באופן מהותי מהמגזר העסקי והמגזר הציבורי. מגזר זה, כולל ארגונים ועמותות שאינם מהווים חלק ממוסדות ממלכתיים או שלטוניים ובדרך כלל, גם אינם תלויים בהם. למעשה, המגזר השלישי מכיל ארגונים שפועלים ללא מטרת רווח, ולרוב מבוסס על מתנדבים ותרומות מסוגים שונים.

המגזר השלישי

מה מאפיין את ארגוני המגזר השלישי?

הארגונים המשתייכים למגזר השלישי, הם ארגונים שנוצרו במטרה לקדם אידיאולוגיה מסוימת או לסייע לאנשים שזקוקים לסיוע (או אוכלוסיות מוחלשות בחברה). הארגונים הללו יכולים להיות בתחומים שונים כמו דת, קהילה, זכויות עובדים ועוד, כשרוב פעילותם מתבססת על מתנדבים ותקציביהם מגיעים בדרך כלל מתרומות, בין אם מדובר בתורמים אמידים, קרנות פילנתרופיות או גיוסי כספים מהציבור הרחב. במקרים מסוימים, תקציבי העמותות והארגונים הללו יגיעו ממכירת שירותים או מוצרים, שכן אלה מיועדים לטובת מימון המשך פעילותם.

איך נוצר המגזר השלישי?

כבר במאה ה-19 ניכר כי היו קיימים ארגונים המאפיינים את המגזר השלישי, שכן בדרך כלל מדובר בעמותות שפועלות למען עשייה חברתית או מקדמות אג'נדה מסוימת. הטענה הרווחת היא, שהארגונים הללו החלו בעבר כארגונים למען זכויות אדם, כך שבמרוצת השנים, זכו לתמיכת האו"ם ואף הצליחו להתפרסם בעיתונות ואמצעי התקשורת השונים.

ומה לגבי פעילות המגזר בישראל?

בישראל יש לא מעט ארגונים ועמותות ללא מטרות רווח, כשרובן עמותות רשומות (שנרשמו כחוק באמצעות רשם העמותות שמסדיר את רישומן ופעילותן של העמותות הפועלות בארץ). אך יחד עם זה ישנן עמותות (אגודות) שהוקמו בטרם הקומה המדינה, כמו למשל אגודות עות'מאניות.

במאה ה-20 המגזר השלישי הפך לדומיננטי יותר ויותר ופעילותו בארץ התרחבה באופן משמעותי, ואילו בתחילת המאה ה-21, פעילותן של העמותות הייתה במגמת עלייה ניכרת, כך שכיום ישנן מגוון עמותות בתחומים שונים שפועלות למען הציבור ולעיתים אף מהוות תחלופה ראויה לארגונים במגזר הציבורי. כ- 30,000 עמותות רשומות קיימות בישראל, כשחלקן מהוות מוסדות לימוד ורובן פועלות במרכז הארץ. עובדי המגזר השלישי מחזיקים בדרך כלל בוותק של שנתיים במקום עבודתם ואילו רק מעט מהם מחזיקים בוותק של מעל 6 שנים. כאמור, מימון העמותות והארגונים הללו נעשה על ידי תורמים אמידים וגיוס כספים לטובת המשך פעילותם.

הארגונים והעמותות הללו, אינם גובים מס ערך מוסף בעבור שירותיהם, אך במקביל הם מחויבים לשלם מס שכר עבור המשכורות של העובדים המועסקים אצלם. כמו כן, תרומות לעמותות ולארגונים ללא מטרות רווח, נחשבות בדרך כלל כהוצאה מוכרת (כל עוד הן עומדות בתנאים בהתאם לפקודת מס הכנסה), לכן התורם זכאי לקבל זיכוי ממס בעבור תרומתו.

 

לסיכום, המגזר השלישי כולל בתוכו ארגונים ללא מטרות רווח, כשרובם מבוססים על קידום אידיאולוגיה מסוימת או רצון לסייע לציבור ולאוכלוסיות מוחלשות בחברה. פעילותם של הארגונים הללו ממומנת על ידי תרומות ומבוססת ברוב המקרים על מתנדבים.

שאלות בנושא מהו המגזר השלישי בישראל?

המגזר השלישי

למידע נוסף על מהו המגזר השלישי בישראל?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות