כיצד להיכנס למיזם בזהירות ולהפיק ממנו את המרב 

 

אם נביט מסביב, נבחין בלא מעט מיזמים מדהימים, כאלו שנוצרו על מנת לייצר שינוי חברתי, כאלו שנוצרו על מנת להעניק במה למנעד מהאוכלוסייה, כאלו שנועדו להפיץ תרבות, כאלו שנועדו לפרוץ גבולות בתחום המדע, כאלו שנועדו לחבר בין אנשים וכדומה, אך לצד מגוון מיזמים מוצלחים, גם קיימים לא מעט מיזמים שפרצו ומהר מאוד קמלו, וזאת כי התכנון לקה בחסר, התקציב לא הספיק, המעוף לא החזיק מים, הידע לקה בחסר, לא הושקע מספיק מאמץ, לא נערך תכנון לטווח הארוך, או פשוט לא נמצאו האנשים הנכונים על מנת שימשכו בחוטים. אי לכך אם גם אתם עומדים לקראת מיזם, מוטב לפסוע אט אט, באופן שההתלהבות הראשונית תוביל להתלהבות משנית וסך הפרויקט ינסוק לגבהים משמעותיים.

 

התשובה הקצרה

אז כיצד נכנסים למיזם? ובכן התשובה הקצרה היא שיש להיכנס עם כל הכוח אך בזהירות. למה הכוונה? ובכן הכוונה היא שבעת כניסה למיזם חשוב להאמין בדרך, לחוש אדרנלין, לצפות לתהליך ולראות כמה צעדים קדימה, אך יחד עם זאת יש לפעול בצורה שקולה, משמע ההתנהלות הפרקטית צריכה להיות מתונה, ממש כפי שיו"ר עמותת איילים מתן דהן מתנהל. להלן כמה טיפים בתחום לצד התייחסות להישגי העמותה:

ראשית תכנון

ראשית יש להגדיר כראוי יעדים, מטרות, קונספט, שיטות פעולה, תקציבים, משאבים אנושיים, פרקי זמן, אילוצים, בעיות, הגדרות תפקיד וכדומה. רק לאחר שסך התמונה ברורה ואף מנוסחת כהלכה, ניתן להסיק מסקנות, כאלו שהכרחיות כבר עבור הצעד הראשון. מכאן שאין למהר ולעשות, אלא ראשית יש לשבת, לבחון, לחשוב ולתכנן כראוי.

 

סכנה = בחינה מחדש

הרבה פעמים ניתן לזהות בעיות בדרך למטרה, ופה ראוי לבחון אלו בעיות צריכות להרתיע ולגרום להרמת בלמים, ואלו בעיות מצריכות לעצור ולבחון חלופות. כך למשל עמותת איילים זיהתה בתחילת דרכה קושי תקציבי, אך החלום הגדול להפריח את השממה לא הרתיע – דהן וחברו דני גליקסברג הלכו על כל הקופה: לקחו את כספי מענק השחרור ועמם רכשו שני קרוואנים. מנקודה זו היה זה ראש הממשלה שרון שזיהה את הפוטנציאל ודחף ביחד עמם את החלום קדימה, דאג ל 20 קרוואנים נוספים, כך שכיום העמותה מכילה למעלה מ1,200 מתיישבים וסטודנטים.

 

תמריץ לצד אמונה במטרה

מי שיבקש להצטרף למיזם, צריך שמצד אחד יניע אותו תמריץ ומצד שני המטרה עצמה. האומנם? ובכן כשמאמינים בדרך ובין היתר קיימים תמריצים, הרבה יותר קל לשמור על האנשים שבארגון. שנדגים? ובכן אם נחזור לדוגמה של עמותת איילים, נציין ששם ניתנים מגורים בתנאים מוזלים, ובתמורה הסטודנטים תורמים רבות לקהילה.

 

חיבור אישי

לבסוף נציין שמאוד חשוב חיבור אישי, אחרת הכוח המניע יהיה חלש ומכאן שגם התוצאה לא תמומש במלואה. שנדגים? אם נחזור לדוגמה של עמותת איילים, נמצא ששם הסטודנטים יכולים לבחור היכן להתנדב – היכן יותר מושך אותם להעניק ולהשפיע, ואכן התוצאות מוכחות בשטח. כך למשל חברי העמותה יכולים לבחור בין שיפוץ מתקנים, התנדבות עם ילדים, בנייה של מבנים קהילתיים, שיקום יערות, בניית תיאטרון, פתיחה של גנים מעורבים (דתיים וחילוניים), יצירת גינות קהילתיות ועוד.

 

מעט השראה לדרך

אם נעצור לסכם, נציין שלפני שנכנסים למיזם ראוי לבחון היטב את הנתונים, אך באותה נשימה אין לאפשר לפרטים קטנים למנוע מלהעז, במיוחד כאשר המטרה חשובה ויש אנשים טובים שמוכנים לצאת ביחד עמכם למסע. כמו כן, תמיד מומלץ לשאוב השראה ממיזמים מוצלחים, כאלו שעומדים, גדלים ומניעים אנשים נוספים ליצור ולהשפיע, ממש כפי שפועל מיזם איילים.

 

 

 

 

שאלות בנושא כיצד להיכנס למיזם בזהירות ולהפיק ממנו את המרב 

למידע נוסף על כיצד להיכנס למיזם בזהירות ולהפיק ממנו את המרב 

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות